logo
Kezelő panel
@


news

Tervezni kell a kályhát!

8th February 2016 / Default / írta: Pista / 0 Megjegyzések

Cserépkályha és modern otthon


A megszelídített tűz látványa, a mázas kerámia csontig hatoló sugárzó melegségével, szépségével párosítva a modern házakban, lakásokban is egyre kedveltebb "élvezeti cikké" válik. Jelképe lehetne a rohanó életmód ellenszereként kibontakozó "slow life" mozgalomnak. A tűzzel való foglalatosság - a takarékos és környezettudatos energiafelhasználás mellett - egy nyugodtabb életmód élvezetére ösztönöz.


Számunkra - a kályhás szakma nézőpontjából tekintve - a cserépkályha építés egy világszerte páratlan közép-európai, élő kézműves hagyomány. Több évszázad tapasztalata tükröződik e gyönyörű mesterség módszerei, fogásai mögött. Ugyanakkor folyamatosan fejlődik, alkalmazkodik az emberek életszínvonalának, az emberi lak korszerűsödésének folyamatához.


 modern cserépkályha


Nemrég, egy szakmai találkozón hallottuk egy néprajzi előadás során, hogy a múlt század elején még milyen elterjedt volt európában a kémény nélküli ún. "füstös ház". A kémény megjelenése sem volt sima ügy, eleinte tiltották, büntették mint veszélyes építményt amely a szikrákat a szabadba vezeti, tűzveszélynek kitéve a gyúlékony tetőt és a szomszédos házakat...


A tűz és a lakás viszonyában a kémény megjelenéséhez fogható változás zajlik a legutóbbi évtizedekben:


*Energia megtakarítás jelszavával rengeteg (egyébként igen magas energia felhasználással előállított) szigetelőanyagból építik a házak falazatát, és tökéletesen tömített nyílászárókkal zárják el a tűzhely működéséhez szükséges égési levegőt.


*Szinte követhetetlenül sokféle kéménytípust alkalmaznak számtalan méretben, anyagminőségben, amely mind másképpen hat az égés minőségére. 


Ebben a helyzetben a régi ökölszabályok érvényüket vesztik: például az "egy csempe - egy légköbméter" szabály nevetségesen hangzik egy passzív ház esetében. Ugyancsak lehetetlen arra számítani, hogy - egy légtömör szobában - égéskor a levegő biztosításához elegendő lesz a nyitott kályhaajtó...


Módszeres tervezés, az egész kémény-áramkörre (a levegő belépési pontjától a füst kitorkollásig) kiterjedő ellenőrző számítás nélkül csak REMÉNYKEDHETÜNK abban, hogy kályhánk jól fog működni, megfelelő lesz a hatásfoka, teljesítménye, és tiszta korommentes égést fog produkálni. Nem kell azonban "feltalálnunk a melegvizet" , a szükséges méretezések, ellenőzések elvégzéséhez kidolgozott szabványok nyújtanak segítséget, iránymutatást, sőt betartandó követelményeket támasztanak. Ezek a szabványok azonban bonyolult számításokat takarnak, amelyek még mérnöki szemmel is kihívást jelentenek. Használatuk jártasságot igényel a számítógépes világban, és naprakész tapasztalatokat feltételez kályhaépítés területén.


Akkor hogyan lesz ebből használható gyakorlat az "egyszerű" kályhás mindennapi munkájában?


Nos, a megválaszolandó kérdések nem mások és nem bonyolultabbak, mint a korábbi időkben:


*Elegendő lesz-e a kémény huzata a normális működéshez?


*Nem lesz-e túl nagy a huzat, lerontva a hatásfokot?


*Keletkezhetnek-e káros kicsapódások a kémény falán?


*Biztosított-e a megfelelő levegőmennyiség a tiszta égéshez?


*Megfelelő sebességgel fog-e az égés lezajlani?


*Elég magas lesz-e a tűztér hőmérséklete?


*A füstjáratok méretei és a kialakuló füstgáz-sebességek megfelelőek-e? 


Azután kell egy számítógép vagy egy okostelefon, internet elérési lehetőséggel.


Innen, a  "kalyhaproba.hu" hanlapról lehívható az általunk összeállított "OKOS KÉRDŐÍV", amely alapszintű felhasználó esetén nem nagyobb egy füzetlap méreténél. Itt lehet megadni egy adott kályhaépítési projekt alapadatait, kiválasztani az előre feltöltött építési elemek (kémények, sablon-kályhák, légbevezetők, stb.) típusát. A válaszok a fenti kérdésekre másodpercek múlva megérkeznek, és ezek alapján - ha szükséges - változtathatunk a változtatható adatokon, méreteken, a jó válaszok eléréséig. Az "okos kérdőív" még javaslatokkal is segítheti az optimális beállítás megtalálását. A haladó felhasználók (kályhaépítők) számára megnyílik a lehetőség, hogy - ha nem elégszenek meg az előre beprogramozott típuskályha megoldásokkal - tervezzenek tűztereket, füstjáratokat a saját elképzelésük szerint.


kályhaadat-kérdőív 


Aki veszi a fáradtságot, hogy a számok nyelvét felhasználva szembenézzen az eddigi gyakorlatával és kipróbálja a méretezett, ellenőrző számításokkal alátámasztott kályhák megépítését, annak jutalma a biztosan jól működő, tiszta, korommentes égést biztosító, jó hatásfokú berendezés - és elégedett ügyfelek sora lesz. Aki egyszer ráérzett a számolás fontosságára és a nem-számolás kockázataira, már nem lesz többé bátorsága enélkül cserépkályhát létrehozni. Nem is említve a kéményseprő hatóságok erősödő nyomásáról az ellenőrző számítások szükségességét illetően! A megkövetelt hő- és áramlástechnikai méretezéshez használható adatokat ugyanis csak ez a fajta méretezés nyújthat.


A Vitálkályha Studió által épített cserépkályhák mindegyike a fenti szabványok, és hasonló számítások alapján lett megtervezve, megépítve. Remélem, hogy az e téren meglévő tízéves tapasztalatommal, és az "okos kérdőív" megalkotásával hozzájárulhatok sok-sok kiválóan működő cserépkályha lérehozásához.


Gulyás István mérnök, kályhaépítő


____________________________________


VITÁLKÁLYHA STUDIÓ


 


 


 

Megjegyzések területe

Küldj egy megjegyzést